Wat is het verschil tussen een leidingwaterkoeler en een flessenwaterkoeler?

Een leidingwaterkoeler of een flessenwaterkoeler? Beide zijn erg populair, vooral op de werkvloer. Voor je kiest voor het een of het ander, is het belangrijk om te weten wat het verschil tussen beide inhoudt. Er is immers niet enkel een verschil in water, maar ook in prijs, plaatsing en onderhoud. Hier lees je er alles over.

januari 16, 2024
culligan-blog-01

Leidingwater vs. flessenwater

Het grootste verschil tussen een leidingwaterkoeler en een flessenwaterkoeler? Een leidingwaterkoeler filtert leidingwater, een flessenwaterkoeler gebruikt flessenwater. Klinkt logisch, maar deze verschillende watervoorraad heeft meerdere gevolgen.

 

Verschil in plaatsing

Een leidingwaterkoeler gebruikt kraantjeswater, en moet dus aangesloten worden op de waterleiding. Dankzij een filter in de waterkoeler wordt het kraanwater gezuiverd van chloor, bacteriën en andere onzuiverheden. Aangezien de leidingwaterkoeler toegang moet hebben tot de waterleiding, kan hij niet zomaar overal geplaatst worden. Ook ligt de installatiekost iets hoger dan bij de flessenwaterkoeler.

Heb je nood aan een flexibele waterkoeler die makkelijk te verplaatsen valt, dan kies je best voor een flessenwaterkoeler. Een stopcontact, dat is alles wat dit type waterdispenser nodig heeft om jou heerlijk fris drinkwater te geven. De flessenwaterkoeler haalt zijn watervoorraad van de flessen die erbovenop geplaatst worden. Hij heeft dus geen toegang nodig tot de waterleiding, waardoor de installatiekost dus meestal een pak lager ligt. Toch betekent dit niet dat een flessenwaterkoeler ook op langere termijn de goedkoopste optie is.

 

Verschil in prijs

Leidingwater in België kost gemiddeld minder dan €0,01/liter. Eenmaal geïnstalleerd, is een leidingwaterkoeler dus erg voordeling. Kies je voor een flessenwaterkoeler, dan betaal je ongeveer 7 euro per fles van 12 liter. Om de flessen efficiënt te kunnen opslaan, schaf je ook best een opslagrekje voor waterflessen aan. Bij Culligan kan je zo’n rek kopen of huren.

Een bijkomend voordeel van de leidingwaterkoeler is dat leidingwater een constante temperatuur heeft. Gevolg? De waterdispenser heeft minder energie nodig om het water af te koelen. Flessenwater daarentegen neemt de temperatuur aan van de ruimte waarin het bewaard wordt, waardoor er iets meer energie verbruikt wordt.

 

Verschil in milieuvriendelijkheid

Feit: enkel al in België is de productie van flessenwater goed voor 40.000 ton CO2-uitstoot per jaar. Een flessenwaterkoeler maakt gebruik van plastic container flessen, waardoor plastic toch niet helemaal uit het plaatje is. Gelukkig zijn de flessen van Culligan volledig recycleerbaar, waardoor de milieu-impact zo veel mogelijk ingeperkt wordt.

Op vlak van milieuvriendelijkheid is de leidingwaterkoeler toch de absolute winnaar. Niet alleen moet er geen plastic meer geproduceerd worden, ook is er geen bevoorrading nodig. Zo wordt de uitstoot door transport beperkt.

 

Verschillende modellen waterkoelers

De ideale waterkoeler is er een die perfect binnen jouw unieke bedrijfssfeer past. Of je nu gaat voor een leidingwaterkoeler of een waterdispenser op flessenwater, bij Culligan zijn beide types beschikbaar in verschillende modellen. Een tafelmodel of een staande waterdispenser, handsfree of niet, afhankelijk van welk type je kiest zijn er verschillende mogelijkheden.

Waterkoelers doen trouwens veel meer dan enkel water koelen. Fervente theedrinkers op jullie werkvloer? Zij zullen in de wolken zijn met een waterdispenser met optie heet water. Drink je liever bruiswater, dan kan dit met 1 druk op de knop (of zelfs helemaal handsfree).

 

Een overzicht

LEIDINGWATERKOELER  FLESSENWATERKOELER
GEEN VOORRAADBEHEER NODIG X
VRIJE PLAATSING X
MILIEUVRIENDELIJK X
VERSCHILLENDE MODELLEN MOGELIJK X X
HUUROPTIE X X
LAAGSTE INSTALLATIEKOST X
GOEDKOOPSTE LANGE TERMIJN
OPLOSSING
X